Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα καινοτόμο, για την Ελλάδα, σύστημα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.).
Οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν στόχο, μέσα από συνέργειες, να αυξηθεί η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διαχυθεί σε περισσότερους η δυνατότητα να παράγουν, να χρησιμοποιούν και να πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα από Α.Π.Ε..
Στις ενεργειακές κοινότητες υπάρχουν, η δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας που δίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και εργαλεία που υπάρχουν όπως ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) και ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός virtual net metering).
Μία Ενεργειακή κοινότητα, θα μπορεί να παράγει, να πωλεί ή να καταναλώνει την ηλεκτρική και θερμική ενέργεια που παράγει.
Έργα τα οποία μπορούν να ενταχθούν στις Ενεργειακές Κοινότητες είναι:
Δικαίωμα συμμετοχής στις ενεργειακές κοινότητες έχουν:
Απαιτούνται τουλάχιστον πέντε (5) μέλη όταν η ενεργειακή κοινότητα απαρτίζεται από φυσικά πρόσωπα ή/και ΝΠΔΔ ή/και ΝΠΙΔ.
Τρία μέλη, όταν υπάρχουν μόνον ή τουλάχιστον δύο ΟΤΑ 1ου ή 2ου βαθμού (δύο για μικρά νησιά).
Τα μέλη θα πρέπει κατά 51% να έχουν σχέση με τον τόπο εγκατάστασης της έδρας της Ενεργειακής Κοινότητας.
Η μέγιστη συνετεριστική μερίδα ορίζεται σε 20% του κεφαλαίου που μπορεί να αποκτήσει το κάθε μέλος, εκτός από τους ΟΤΑ οι οποίοι μπορούνα να κατέχουν έως 40%.
Τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων ανεξαρτήτως ποσοστό κτήσης έχουν από μία ψήφο.
Λόγω των χωρικών περιορισμών που υπάρχουν στην Αττική, επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ των ενεργειακών κοινοτήτων και σε γειτονικές περιφερειακές ενότητες (σε σχέση με την έδρα της).
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες επικοινωνήστε μαζί μας στο παρακάτω τηλέφωνο:
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα (το ενεργειακό τους κόστος), αλλά και απλοί ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν δραστικά το κόστος του ρεύματος τους καθώς και τους λογαριασμούς της θέρμανσης. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα για επί πλέον κέρδος από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος. Δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να χαράξουν τοπική ενεργειακή πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια, να ενισχύσουν την ηλεκτροκίνηση, να μειώσουν τα δημοτικά τέλη αλλά θα έχουν και μία πληθώρα άλλων δυνατότητων. Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να έχουν είτε κερδοσκοπικό είτε μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Οι Ενεργειακές Κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν διανέμουν τα κέρδη στα μέλη τους, αλλά τα αξιοποιούν στην ανάπτυξη νέων έργων που θα εγκρίνει η γενική συνέλευση της κοινότητας με τη χρηματοδότηση τους.
Για περισσότερα, πατήστε πάνω στό σύνδεσμο που σας αφορά.
Βιομάζα Τηγανέλαια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ανεμογεννήτριες Αδειοδότηση Επιχειρήσεων